Parmesan juustu hoidmine külmas ja väga külmas

SAM_0220

Ma suudan päris rahulikult elada suurema osa oma elust ilma liha või isegi suhkru või jahutoodeteta. Aga üks asi ilma milleta ma ei taha oma elu ette kujutada on juust. Teate ju küll, et kui tahate kokka närvi ajada (miks küll?) kiida toitu ja küsi siis „kas ketšupit ka saaks“. Laua äärest minema saatmise oht on päris suur. Miks? Sest ketšup on kindel viis tappa igasugune maitse mis on koka poolt saavutatud. Kui ketšupi kasutamine onvajalik siis ei peaks sa selles kohas sööma. Aga tõsiselt ärge kunagi solvake inimest kes on valmis teile süüa tegema, eriti kui ta seda hästi teeb. Juust on selline natuke hipsterite ketšupi moodi asi. Kui toidul jääb maitset väheseks või ei ole päris nii mokka mööda kui olla võiks, sulata sinna sisse juustu ja läheb toiduks küll. 

Parmesani tüüpi juustud on kõvad, väga maitserikkad ning tänu suurele kuivaine ja soola sisaldusele pikka säilivusajaga. Puudusena on nad kallimad kui tavaline juust, kuigi teda kulub vähem. Õnneks tehakse Eestis ka kohaliku parmesani tüüp juustu, Forte, mille hind on 12-15euro kanti (Itaalia parmesani eest pole ebatavaline maksta 20-30euro). Forte juust sobib väga hästi kasutada kui retseptis on küsitud parmesani. Samuti on see väga mõnus niisama veini kõrvale snäkkimiseks.

Sellist juustu kulub tavaliselt korraga küllat vähe ning ebatavaline pole, et poolik pakk jääb külmkapi nurgas ootama. Ebatavaline pole ka, et samasse pakendisse tagasi pandud poolik juustutükk selleks ajaks kui planeeritud retsepti aeg kätte jõuab on „uue elu saanud“. Kuigi parmesani juustud säilivad kinnisena kaua kipub lahtine pakk külmkapis hallitama minema.

Selle vältimiseks panen mina oma pooliku parmesani tüki külma mitte sama (lahtise) pakiga milles ta tuli vaid tõstan ta ümber säilituskarpi mille põhja panen paar kihti köögipaberit (või wc-paberit). See aitab hoida paremat niiskus tasakaalu ja hallitusel pole arenemiseks nii soodsat pinda. Olen selliselt juustu säilitanud nädalaid ja vahel isegi kuid aga siis on loomulikult hea paberit vahetada.

Vahel juhtub, et poes on tõsise allahindlusega (näiteks 6eurot kg) müügil parmesani tüüpi juust mille säilivustähtaeg on näiteks kahe päeva pärast. Kui ma poes sellist pakkumist näen läheb minul veendunud juustusõltlasena silme eest mustaks ja laon korvi juustu täis. Kui su unistus ei ole kahe päeva jooksul kaks kilo parmesani ära süüa (mina ei mõista sind hukka ka siis kui on) on hea kui saab parmesani sügavkülmutada. Kõige praktilisem on minu arust parmesani külmutada riivitud kujul. Selliselt saab teda otse karbis puistata valmis toidule (ilma sulatamata), kasutada Caesari stiilis salatikastme-dipi valmistamiseks või sulatada kastmetesse. 

SAM_0307

Ahjus röstitud suvikõrvitsa viilud parmesaniga
1-2 suvikõrvitsat
oliiviõli
parmesani
tüümiani, soola ja pipart

Lõika suvikõrvits poole sentimeetri paksusteks viiludeks. Määri oliivõliga. Raputa peale sool, pipar ja tüümian. Viimasena puista peale riivitud parmesan. Küpseta ahjus 180 C kraadi juures kuni juust on kenasti pruunistunud.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s