Sushi riisi keetmine

sushiriisKui reede hommik algab pool-paanilise telefonikõnega „kui palju ma riisile vett panen?“ mis mõne täpsustava küsimuse järel formeerub sõbranna sooviks õhtuks sushit valmistada siis on ilmselt karjuv vajadus järgmise postituse järele. Sushi riisi keetmises pole midagi keerulist ning saab täiesti rahulikult hakkama ka ilma riisikeetjata.

Sushiriisi keetmine

1 osa lühikeseteralist riisi (tavaline pudruriis toimib suurepäraselt)
1 – 1 1/4 osa vett

  • Pane riis potti. Vala peale külm(!) vesi ja pese käega segades. Vala vesi pealt ära. Korda 3-4 korda kuni vesi jääb selgeks.

  • Jäta riis külma veega seisma vähemalt 30 minutiks (riis pehmeneb, tagab ühtlasema küpsemise ja parema tulemuse). Riisi terad muutuvad üleni valgeks.

  • Nõruta riis ja ning mõõda kaanega potti külm vesi* (Jaapanlased ei lisa riisile keetmisel soola).

  • Kuumuta riis keemiseni. NB! Ära vahepeal riisi sega ega kaant tõsta, potis olev aur on oluline.

  • Kui vesi läheb keema keera tuli madalaks ja küpseda pakil märgitud aeg (veskimati pudruriisi puhul näiteks 10-15min).

  • Kui riis on vajaliku aja keenud (ikka veel ei tõsta kaant!) tõsta pott tulelt ja jäta riis kaane alla ca 20ks minutiks seisma.

  • Kalla riis lauale või alusele ja maitsesta riisiäädikaga valades selle riisi peale. Tõsta puidust või plastist spaatliga riisi segamini et äädikas jaguneks ühtlaselt ning riis jahtuks.

  • Ideaalne oleks kasutada puidust alust (kaussi) mis üleliigse niiskuse endasse imaks, kuid selle puudumisel sobib ka keraamiline või klaasist alus.

  • Riisile võib lehvikuga (või raamatu, ajakirja või paberilehega) tuult lehvitada, et kiirendada jahtumist.

  • Lase riisil 10-20 minutit seista.

Sushiäädikas ehk sushisu

1/2 osa soola

5 osa suhkrut

8 osa riisiäädikat

Sega kokku riisiäädikas, sool ja suhkur. Kuumuta ja sega segu kuni suhkur ja sool on lahustunud.

*kui unustasid enne potti panekut riisi mahu mõõtmata siis märjalt on seda päris keeruline teha. Ligikaudselt arvestades on õige maht vett nii, et vee pind jääb riisi pinnast jääb ca kahe sõrme kõrgemale.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s