Talv on aeg kus meil müügil olevad avokaadod on suurepärased, küpsed ja soodsa hinnaga. Paljud meist on seda kummalist väikest puuvilja (jah vastu kõiki ootuseid on see tõesti puuvili) tundma ja armastama õppinud. Avokaado kasutamise juures on peamine mure kuidas tabada ära see õige moment. Kui avokaadot kasutada toorena on ta kõva, maitsetu ja üsna ebameeldiv. Kui oodata liiga kaua hakkab ta kohati pruuniks minema. Nagu paljude muude asjadega tuleb ka siin oskus natukese harjutamise ja kogemusega. Värvi järgi ei saa avokaado küpsust määrata sest on olemas nii avokaadosid mis on küpsena mustad aga ka selliseid mis on rohelised. Kõige lihtsam on poest osta koju hulk poolküpseid avokaadosid ja lasta neil valmida (kõige vähem ära muljutud). Kodus olevate poolküpsete avokaadode küpsemist saab kiirendada kui panna nad koos banaaniga päevaks- paariks paberkotti.
Vahel on vaja valmis avokaadosid ja kohe. See ongi täpselt see millega poes avokaadod ära muljutakse sest nende küpsuse testimiseks tulebki neid sõrmega vajutada. Kui pind pisut vetrub kuid EI OLE kohati katsudes liiga pehme (nagu oleks koore all õhumullid) siis peaks avokaado olema kasutamiseks paras.
Mida avokaadoga teha peale võileiva peale ja salati sisse paneku? Võileivad on küll super head aga suures koguses mitte ülemäära tervislikud. Salatid on tervislikud aga alati ei ole salati isu. Üks lihtne asi mida avokaadodega teha on guacamole. Tegemist on avokaado kastme või dipiga. Kui oled ennast natuke lõbustanud sellega, et üritad seda nime hääldada (esimestel kordades võibolla proovida ilma publiku juuresolekuta) katseta kindlasti ka seda retsepti. Kuigi nimetus on paras keeleväänaja on tegemist tegelikult väga lihtsa ja maitsva retseptiga.
Guacamole
valmistusaeg 5-10 minutit
3 väiksemat või 2 suuremat küpset avokaadot
2 tomatit
1 sibul
sidrunimahla
sool, purustatud must pipar, soovi korral cayenni või tšilli pipart
– Pese tomatid ja puhasta sibul. Hakki mõlemad väikesteks kuubikuteks.
– Lõika avokaadod pikkupidi noaga pooleks (keskel on kivi), keera pooled lahti (kivi jääb ühe poole sisse).
– Küpse avokaado saab ilusasti kätte lusikaga või väljast koor kokku vajutades nii, et viljaliha välja tuleb. Võta kahvel ja suru avokaado ühtlasemaks pudruks (nii nagu lapsena munavõi jaoks sai keedumune hakitud).
– Pigista avokaadole ohtralt sidrunimahla. Ühelt poolt lisab see väga head maitset ja teiselt poolt aitab aeglustada rohelise värvi tumenemist.
Lisa tomatid ja sibul purustatud avokaadole ja sega läbi.
– Maitsesta soola, värskelt jahvatatud musta pipraga ja kui soovid teravamat dipi siis natukese cayeni või tšilli pipraga.
Kui võimalik serveeri kohe. Sobib hästi väikeste näkileiva ampsudega aga ka wrapidesse ja võileivale. Ka tavaliste krõpsude või kartulivahvlitega.
Hilisemaks serveerimiseks (või külla kostiks kaasa võtmiseks) pakenda guacamole nii, et ta võimalikult vähe õhuga kokku puutuks. Üks võimalus on panna ta kaanega suletavasse karpi ning peale asetada toidukile. Või kui sa kasutad nö ziplock kilekotte siis ka need töötavad hästi. .
Üks mehhiko sõbranna õpetas mulle lisa nipi (lisaks ohtrale sidrunimahla kasutamisele) kuidas avokaado pruunistumist edasi lükata. Nimelt asetavad mehiklased ise quacamolesse sisse ka avokaado kivid mis väidetavalt pidavat avokaado ilusat värvi natuke pikemalt säilitada aitama.
Guacamolet saab ka õhukindlalt pakituna sügavkülmutada edaspidiseks kasutamiseks. Nagu me teame ei kesta meie laiuskraadil avokaado „hooaeg“ kahjuks igavesti. Tuleb aeg kui avokaadode hinnad poes on väga ebaviisakalt 5´+eurot ja rohkemgi kilogrammist ning viljad ise on toored. Tõsiste avokaadosõltlaste jaoks on hooajal valmistatud ja külmutatud guacamole suurepärane lahendus. Näiteks suvisele piknikule sobib guacamole just imehästi. Guacamole on geniaalne dipikaste. Tervislikum kui tavalised hapukoore baasil kastmed on ta ometi siiralt maitseelamus.