Poeriiulitel on juba mõned aastad tagasi võtnud Nutellade ja mooside vahel koha sisse tagasihoidlikus purgis küllaltki soodsa hinnaga maapähklivõi (ca 400g purk tavaliselt 2-3 euro ringis). Kuigi sa ilmselt nüüd mõtled, et sulle maapähklid niisama söömiseks ei maitse pole mõtet selle pärast ära põlata maapähklivõid. Tundub uskumatu aga maapähklivõi mis koosneb purustatud maapähklitest on täiesti omamoodi maitse ja tekstuuriga. Mulle ei maitse maapähklid olgu nad siis toored, röstitud või soolatud. Aga maapähkliVÕI on mul alati köögikapis olemas ja kasutan ma seda peamiselt just soolaste toitude valmistamisel.
Maapähklivõi koosneb maapähklitest mis on väga peenikeseks purustatud nii, et pähklites olevad õlid vabanevad ning moodustub ühtlane kreemjas mass. Ehk siis ehtsa maapähklivõi ainus kohustuslik komponent on maapähkelid. Enamik Eesti poodidesse müügile jõudnud maapähklivõid sisaldavad ka soola ja halvemal juhul lisatud suhkrut. Mõnedesse on hinna odavamaks tegemiseks lisatud ka taimseid rasvasid. See viimane on asi mida tasub koostist lugedes jälgida ja vältida. Olen korra ka ise teadmatusest toonud koju purgi kus oli ligi 10% lisatud taimseid rasvu. Ei tulnud algusest peale üldse selle peale, et sellist asja kontrollida. Maapähklivõid (või üldse igasugust pähklivõid) on lihtne ka ise teha kui on olemas võimas köögikombain kuigi selleks kulub natuke aega ja kannatlikust.

sega lusikatäis maapähklivõid sooja veega ühtlaseks ja kasuta nagu koort
Minu lemmik nipiks on kasutada maapähklivõid hautiste ja kastmetele mõnus kreemise konsistentsi andmiseks jahu ja/või rõõsa koore asemel. Kuigi maapähklivõi koore asendajana sobib nii laktoosi või gluteeni talumatutele ja taimetoitlasele on see väga mugav ka täiesti tavalistele inimestele, kes hindab mugavust (loe on natuke laisk ja natuke kokkuhoidlik nagu allakirjutanu). Kuna ma harvamenüüsid pikalt ette planeerin pole mul koort peaaegu kunagi kodus kui seda vaja on.
Maapähklivõi säilib toatemperatuuril köögikapis mitmeid kuid ja on alati käepärast olemas. Arvestades koore lühikest säilivusaega tuleb see enamasti kokku odavam. Tulemus on mõnusalt kreemjas ja siidine kaste. Olete te märganud kuidas iga teise asja kohta öeldakse, et tal on kerge pähklimaiguga? Oma toidu kohta võite te seda täiesti julgelt öelda (kuig tegelikult on maapähkel kaunvili mitte pähkel). Pähklivõi enda maitse on piisavalt tagasihoidlik ja annab huvitava, õrnalt magusa, maitsenüanssi paljudele toitudele. Väga spetsiifilise või õrna maitsega toiduainete korral võib ta hakata maitset varjutama (st lasanjes on ilmselt ikka jahuga tehtud bešamellkaste kindlam valik) aga maitse täiendamiseks näiteks liha või valge kala toitudele või tugeva maitsega toitudele nagu karri on maapähkelivõi ideaalne.
Lisan ka ühe väga lihtsa koduse kikerherne karri retsepti (kikerhernestest sai lähemalt kirjutatud eelnevas postituses). Karri on üks neist retseptidest kus saab kasutada lähenemist raamatust „Kolm meest paadis“ ja teha see stiilis „ühepajatoit iiri moodi“. Tegemist ei ole toidukoomas sonimisega vaid just nõnda nimesid need kolm hakkajat noormeest toitu kuhu nad kasutasid ära kõik „ülejäägid ja muu nippet-näpet“. Mida ma üritan öelda on, et sellisesse retsepti võib edukalt kasutada täpselt neid juurvilju mis parasjagu köögis olemas on. Suurepärase karri saab kasutades ka ainult selliseid ausaid Eestimaiseid juurikaid nagu kartul ja porgand. Olen teinud ja maitses väga hea, isegi kikerherneid ei olnud mul tookord. Hea toit ei pea olema keeruline toit eriti kui see on karri kastmes. Lisan töökäigu näidiseks karri mille ise ühe tööpäeva õhtul kodus olnud juurikatest vähem kui tunni ajaga valmis meisterdasin.
Kikerherne karri kõikvõimalike kodus üle jäänud köögiviljadega
2x400g purki kikerherneid
1 paprika
1 porru
4 sellerivart
1 bataat ehk maguskartul
3 küünt küüslauku
3spl maapähklivõid
2spl Madaras karri pulbrit (või mõnda muud käepärast olevat meelepärast karri pulbrit)
õli
soovi korral rosinaid, india pähkleid, sidrunimahla
- Pese (vajadusel koori), puhasta ja tükelda köögiviljad. Nõruta kikerherned ja loputa need külma voolava vee all. Pane rosinad kuuma veega ligunema ja hakki pähklid.
- Kuumuta pannil õli ja prae selles osade kaupa läbi köögiviljad. Üleval toodud nimekirjast alustasin mina kõigepealt porru ja selleri läbikuumutamisega (ca 3-5minutit) seejärel panin need kõrval olevasse keedupotti kuhu lisasin keedukannust natuke kuuma vett. Seejärel praadisin ükshaaval läbi paprika, bataadi kuubikud (ca 5-8minutit) ja lisasin potti. Viimasel pannitäiel kuumutasin õlis läbi küüslaugu ja karri pulbri (30-60 sekundit, et vältida pulbrilise karri kõrbemist). Vala peale tassitäis keeva vett ning lase mõned minutid keeda. Seejärel vala maitseained potti juurviljade juurde.
- Lisa potti kikerherned ning vala peale kuuma vett niipalju, et toiduained oleks kaetud.
- Jäta tasasele tulele hauduma seni kui köögiviljad on pehmed. Sõltuvalt kasutatud köögiviljadest võib see võtta aega 15-30 minutit.
- Kastme paksendamiseks sega 2-3 supilusikatäit maapähklivõid kuuma veega ühtlaseks ning sega hautisse.
- Lisa leotatud ja nõrutatud rosinad ning jämedalt tükeldatud india pähklid.
- Maitsesta soola ja soovikorral sidrunimahlaga.
- Serveeri koos riisi või saiaga.
Selleks, et maapähklivõi kohta siiski kõik ausalt ära rääkida pean ma aga tunnistama, et kui ma esimest korda maapähklivõid maitsesin olin ma pettunud. Olin sellest filmides palju kuulnud ning kuna Eestis oli aastaid juba laialt levinud šokolaadi-pähklivõi Nutella ootasin midagi analoogilist. Esimest korda lusikatäie maapähklivõid suhu pannes olin ma nagu, et „mis mõttes, SEE ongi see kuulus USA kultustoiduaine?“. Maitse tundus väheütlev, Nutellaga võrreldes maitsetu ja konsistents harjumatu. Kaapisin selle massi oma suulaest kokku ja vaatasin imelikult inimesi kes seda hommikusöögi saiale määrisid ja ilmse mõnuga hea maitsta lasid. Küll aga olen ma praeguseks väga rõõmus, et ma enda jaoks avastasin selle muud kasutusvõimalused kui manustamised kõikvõimalike suhkru ja saia kooslustes. Kuigi praeguseks olen ma õppinud ka neid hindama. Minu lemmik kombinatsioon on šokolaad ja maapähklivõi, kooslus mis on kindlasti vastastiku kasulik mõlemale osapoolele (sellest pean ma kunagi hiljem veel lähemalt rääkima). Ka kuulus maapähkli-moosi sai ei jäta mind külmaks ja sobib väga hästi just marmelaadi tüüpi moosidega.
Lisaks saab kõikvõimalike pähklivõisid kasutada ka lisandina banaanijäätise valmistamisel. Lisa banaanide köögikombaini panekul 1-2 supilusikatäit pähklivõid. Eriti oivaline on bananijäätis mandlivõiga.
Lisan ka viite ühe kaas-maapähklivõi sõltlase lehele kus on ära toodud mõned maiuse retseptid http://kokkama.blogspot.com/2013/04/paras-kaloripomm-aga-nii-lihtne-ja.html . Tema kasutab küll oma õpetuses soolapähkleid aga ma soovitaksin siiski naturaalsete pähklite kasutamist. Soola saab toidule alati lisada, vähmaks võtmisega aga on tavaliselt probleeme.