Roosivesi

SAM_0946Nagu me teame pakutakse roosiveega maiustusi ja jooke suurvesiirile sellel ajal kui ta veedab aega mõtisklustes oma kurjadest plaanidest. Andes samal ajal vaprale kangelasele aega, et päästa oma röövitud armsam ning nurjata suurvesiiri plaanid sultani tapmiseks. Roosivee mainimine toob meelde pildid idamaisest päikesest palavaks köetud luksusest kus roosivesi pakub magusalt lõhnavat värskendust maal kus džinnid täidavad soove ning sünnivad tuhat ja üks ööd kestvad muinasjuttuvestmised.

Roosiveel on mitmeid kasutusvõimalusi nii toitude-jookide maitsestamisel kui ka nahahoolduses. Roosivee ise tegemine on väga lihtne ning kasutada sobib nii kevadisi kibuvitsaõisi kui ka koduaia roose. Eriti mugav on kui sul on koduaias suur kibuvitsapõõsas mis toodab suurtes kogustes õisi. Toidu, kosmeetika ja jookide jaoks kasuta loodusest korjatud kibuvitsaõisi või ilma mürkideta kasvatatud roose. Õisi kogu kuiva ilmaga, mõned tunnid peale päikesetõus nii, et kaste on kuivanud kuid enne lõunat kui päike pole veel liiga palavaks läinud.

Roosivee valmistamiseks võta:
roosi või kibuvitsa kroonlehti
destilleeritud vett
korgi või pihustiga pudel

Kuumuta vesi keemiseni. Pane roosi- või kibuvitsa kroonlehed kaussi ja vala peale keedetud kuum vesi. Kata toidukile või kaanega ning lase tõmmata 20-30 minutit. Kui kasutada punaseid või roosasid roose siis näed kuidas värv roosiõitest vette lahustub. Kurna vedelik, et eraldada kroonlehed (kui soovid kangemat roosivett võid eelnevat sammu korrata uute õielehtedega). Pane valmis roosivesi puhtasse klaaspudelisse. Hoia külmkapis.

Toiduks kasutatavasse roosivette lisa 1spl viina. See pikendab roosivee säilivusaega umbes kuu ajani (kauem kui hoiad pudelit külmkapis). Kasuta toidu valmistamisel magustoitude maitsestamiseks. Võid valmistada ka roosiveega jääkuubikud mida saab lisada portsjonitena toidule või kasutada hommikuseks nahavärskenduseks.

Naha hoolduseks mõeldud roosiveele ära alkoholi lisa. Ilma alkoholi lisamata peaks roosvee ära kasutama kahe nädala jooksul. Külmkapist võetud roosivette kastetud vatipatjadest saab suurepärase värskendava maski paistes silmalaugudele. Sobib hästi ka näoveeks või pihustipudelis suviseks kehavärskendajaks.

Lõpetuseks ühe maitsva ning kergesti valmistatava India maiuse retsept ricotta kohupiimal baseeruvast maiusest kus lisaks hõrgule roosiveele on sees ka Eestlaste lemmik ning Kivirähi poolt lausa eestlase Pühaks Graaliks tituleeritud kondenspiim.  

India_maiustused_20_11_2012_0010a_v

Aitäh Gailile foto eest meie India maiuste töötoalt.

Burfija ehk burfi
600g ricotta kohupiima
1 purk kondenspiima
50g võid
purustatud mandleid või pähkleid
2 spl roosivett

  1. Määri pann võiga (võid kasutada küpsetuspaberit, et vältida panni noaga kahjustamist).
  2. Sulata potis või madalal kuumusel. Lisa ricotta ja jätka kuumutamist segades 5 minutit.
  3. Lisa kondenspiim. Kui segu on läbi kuumenenud vähenda kuumust ning küpseta veel 20 minutit.
  4. Sealt edasi kuumuta pidevalt segades, et vältida põhjakõrbemist 10-15 minutit kuni segu pakseneb. Lisa roosivesi.
  5. Jaota segu küpsetusplaadile umbes 1 cm kihina. Riputa peale purustatud pähklid ja mandlid ning vajuta kergelt segu sisse.
  6. Pane tunniks ajaks külma kohta seisma.

Vihjeks neile kes on hädas gluteenivabade küpsetiste leidmisega, tegemist on täiesti loomulikul kujul gluteenivaba maiustusega. 

Üks kommentaar “Roosivesi

  1. Pingback-viide: Lähed kibuvitsapõõsasse ragistama ja noorus tuleb | Uus Kogemus

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s