Vana malmpanni restaureerimine osa 1

Minu lapsepõlve pann oli suur malmist ruudulise põhjaga kobakas millel valmisid oivalised kohevad hapupiima lusikapannkoogid. Sellest ajast on mulle hinge jäänud kindel usk, et malmpannid on head. Tõsiasi, et paljud meisterkokad on veendunult malmpanni usku pole aidanud seda veendumust kõigutada isegi peale aastakümneid kestnud teflonpannide võidukäiku.

Turgudel ja vanakraamipoodides jääb aegajalt silma vanu malm panne. Mulle meeldivad nö eelnevalt armastatud asjad kuid enamasti näevad need vanad pannid välja nagu nad oleks tulnud vägivaldsest suhtest. Süsimustad, kõrbenud kihtidega kaetud, krobelised ja roostes. Sellise vana panni võib saada murdosaga uue panni hinnast. Mõningase aja ja paari eurose rahalise panusega saab sellise panni taastada tema endisesse hiilgusesse. Korraliku hooldusega kestab uue elu saanud kvaliteetne malmpann põlvkondi. Sain hiljuti endale imearmsa väikese malmpanni mis oli kohutavas seisukorras. Pealt ja alt kaetud paksu, musta, krobelise kihi ning roostega.

Malmpannilt saab vana kihi maha seebikivi lahuses leotamisega. Müügil seebitegemise materjalidega koos erinevates ökopoodides (Tallinnas näiteks kaupluses Roheline vihmavari või Hobipunkt). Mina hankisin enda seebikivi „Rohelisest vihmavarjust“ makstes karbi eest 1euro. Seebikivi on tugevalt aluseline ning sellega töötamisel on vajalik kasutada kummikindaid. Vali selline plastikust või klaasist nõu kuhu su malmpann ilusasti tervenisti sisse mahub. Vala sinna külm vesi ning lisa aeglaselt segades juurde seebikivi (kasuta kindlasti majapidamiskindaid). Kui seebikivi lahustus siis vesi soojeneb. Kui seebikivi on lahustunud pane malmpann vette, kata nõu pealt kilekotti või kaanega ning jäta paariks päevaks seisma.

Nagu öeldud oli minu pann päris halvas seisukorras. Sellepärast arvestasin juba ette küllaltki pikka leotamise ajaga. Kontrollisin enda panni 3-4 päeva pärast. Põhja küljes olev paks must kiht oli pehmenenud ning tuli suuremas osas kergesti küljest ära. Näha ilusa vormiga vana eset taastumas on fantastiline tunne mida poeetilise mõttekujundina võib lausa võrrelda lille õitsele puhkemisega. Selle aja peale oli seebikivi lahus väga ebapoeetiliselt muidugi juba süsimust. Hõõrusin pehmenenud osa maha ning panin panni tagasi lahusesse.

Peale nädala möödumist oli kogu paks must kiht maha tulnud kuid jäänud oli õhuke tume kiht pannil. Selle kohapeal ma tegin uue seebikivi lahuse kuna eelmine oli muutunud üsna ebameeldivaks. Jätsin panni veel nädalaks seebikivi lahusesse. Peale nädala möödumist võtsin panni välja ning hõõrusin ta nõudepesukäsna kareda poolega põhjalikult üle. Enamik mustast kihist kuid mitte kõik oli kadunud. Liikusin edasi järgmise sammu juurde.

Tegin kange äädikalahuse ning panin panni selle sisse. Tugev hape neutraliseerib seebikivi kuid ning eemaldab malmi pinnalt rooste. Peale äädikaga leotamist tuli ka ülejäänud must kiht kergelt hõõrudes pannilt maha. Tulemuseks on ilus kare halli tooniga metalli pind. Ära jäta panni äädika lahusesse kauemaks kui kolm tundi (enamasti piisab vähesemast). Seebikivi lahuses võib pann olla kasvõi kuu aega kuid pikem kokkupuud happega hakkab kahjustama ka metalli ennast.

Enne panni kasutusele võtmist tuleb see korralikult rasvakihiga katta, et tekitada mittekleepuv pind ning vältida panni roostetamist. Sellest kuidas malmpanni õieti katta kirjutan edaspidi.

Millele tähelepanu pöörata kui ostad restaureerimiseks vana malmpanni?

  • Paks akumuleerunud must kiht (kõrbenud rasv jne) ning rooste pole probleem, sellest saab lahti.
  • Vaata, et panni põhi ei oleks kummunud, seda koduste vahenditega muuta ei saa.
  • Üks sõna ka emailitud malmpannide kohta. Katkist emailikihti kodus taastada ei saa. Niipalju kui mina aru saan on emaili kiht ülikõrgel temperatuuril malmi peale sulatatud klaas ja seda kodus järgi ei tee. Küll aga saab emaili tekkinud augud töödelda rasvaga mittekleepuvaks samamoodi kui emailimata panni pind. Siis peab loomulikult olema kindel, et augu servast rohkem emaili tükke lahti ei tule mis toidu ära rikkuda võib.
  • Kui otsid panni toidu tegemiseks mitte haldjakuninganna vastu sõtta minekuks väldi panne millel on emaili kiht maha kraabitud (selliseid ringleb vahel, olen ka ise ühega kokku sattunud).
Advertisements

3 thoughts on “Vana malmpanni restaureerimine osa 1

  1. Tere, tegelen oma panniga aga tekkis paar küsimus. Kui kanged need seebikivi ja äädika lahused peavad polema? Tänud.

  2. Pingback: Klaasist küpsetusvormi puhastamine | kuidas teha

  3. Pingback: Malmpanni restaureerimine. Osa 2 | kuidas teha

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

w

Connecting to %s