Harjutusi iseseisvaks eluks

20140828_111740Sa said kooli sisse ja kolid teise linna elama! Super, mul on sinust väga hea meel. Nüüd oled sa teises linnas, sul on OMA kodu. Uue kodu sisse seadmisel kulub raha kõige peale. Korteri tagatisraha ja esimese kuu üür tuleb maksta kohe. Halvemal juhul ka maakleritasu. Bussipiletid maksavad küllalt palju ja kooliasju on vaja palju erinevaid. Lisaks kulutused uue elamise sisse seadmisel (isegi kui sa said ühiselamu koha). Kui sind tuuakse autoga ära on sul autotäis asju. Või lähed sa kodust üksi kotis mõned riided, peas arvutus õppelaen jagatud kuude arvuga ja südames paanika “mis saab edasi”?

Eriti just piiratud eelarvega (aga kellel meist seda poleks) on kulutuste läbi mõtlemine oluline. Toit on üks koht kuhu võib kuluda väga palju aga kust saab ka palju kokku hoida. Kokkuhoid aga ei tule mitte sellest, et jätta söömata või osta rämpstoitu (mis on tegelikult väga kallis) vaid  sellest kui teha ise toitu valmistada. Võileivad on peaaegu, et kõige kallim viis toitumiseks. Sööklas maksab üks hommikusöök vähemalt 1-2 eurot (puder). Selle raha eest saab poest kilose paki kaerahelbeid millest pakki või ja purgitäie moosiga saab paari nädala hommikusöögid. Isegi arvestades paar esimest korda kui sa võibolla pudru põhja kõrvetad või liiga paksuks jätad tuleb see kokku ikka odavam.

Appi mu korteris on köök..

..aga paanikaks ei ole põhjust. Inimene kes saab hakkama keskkooli matemaatikaga on võimeline õppima selgeks hommikupudru või õhtusöögi pasta keetmise ilma maja maha põletamata. Kui sulle pakiti kodust kaasa kastrul, pann ning mõned noad kahvlid ja kruusi on sul kindlasti igati põhjust lapsevanemate ettenägelikuse üle uhke olla. Kui ei pakitud siis köögi varustus on väikese eelarvega elades mõistlik investeering.

Asjad mida esimene köök võiks sisaldada

1 pann + pannilabidas
1-2 potti (võimaluse korral koos kaanega),
2-3 taldrikut (sügavamad supitaldrikud on geniaalsed),
1-2 kruusi
3-4 lusikat ja kahvlit
1 korralik nuga (ja võimaluse korral üks väga korralik nuga)
lõikelaud

Sellest piisab, et valmistada toitu ühele-kahele inimesele. Kui toitu on vaja teha rohkematele võiks üks kahest potist olla suurem ning paar taldrikut, kahvlit ja lusikat lisaks. Vajalikud retseptid saab internetist või raamatukogust kokaraamatuid laenutades.

Kui sulle kodust köögitarbeid kaasa ei pakitud või on vaja neid juurde siis enne kui jooksed pudipadi poodi mõtle korraks. Esimeses kodus ei oota keegi, et sa serveeriksid kümnele sõbrale toitu perfektselt kokku sobiva mustritega lauanõudest. Paljusid asju saab osta kasutatult. Ka odaval ja odaval on vahe. Uued odavad asjad on madala kvaliteediga ja näevad ka nii välja. Hästi valitud kasutatud asi võib olla stiilne, omanäoline ja iseloomuga.

Mõned kohad kust mina olen aastate jooksul leidnud asju oma kodu(de) sisustamiseks.

Tallinn

Kesklinnas (Tallinna Ülikooli kandis)

Uuskasutus keskused  – nõud, voodiriided, käterätikud. ka nõuka aegset mööblit.

Telliskivi kirbuturg – peamiselt riided aga leiab ka nõusid ja mööblit

TTÜ lähedal

Sõbralt sõbrale (Magistrali keskus) – kasutatud mööbel ja nõud. Ka voodiriideid ja rätikuid. Neil on samuti väga hea pood olemas Tartus (minu lemmik on Veeriku Selveris). 

Nõmme misjoni pood (Jaama 1, Nõmme keskuse kõrval) – väga heade hindadega kõikvõimalike nõusid, voodipesu ja rätikuid. Võib leida tõelisi aardeid, kaup vahetub küllalt kiiresti.

Tartu

Sõbralt sõbrale (minu lemmik on Veeriku Selveris) – kasutatud mööbel ja nõud. Ka voodiriideid ja rätikuid.

Uuskasutus keskus (Riia 11)

Üle Eesti

osta.ee – mööbel, nõud, jalgrattad

buduaari turg – võib leida üsna kõike alates mööblist ja lõpetades piimavahustajatega

Facebooki grupid. Näiteks: Tasuta asjade turg – inimesed pakuvad või saab kirjuta mida sul vaja on ja kus paikned.
Räägi inimestega. postita facebooki soov mida sul on vaja. Aastate jooksul koguneb palju asju ning võimalus kappi ruumi juurde saada võistleb rõõmuga kedagi aidata.

Samuti on prügikastide kõrvalt võimalik leida palju kasutuskõlblike vanamoodsaid (loe äge vintage) asju. Olen leidnud nii kasti nõudega, keedupotte, toole ja öökappe. Hoia ringi kõndides silmad lahti või mine tee ekstra selleks magalarajooni jalutuskäik. Kui mõne maja juurde on toodud ajutine suur prügikonteiner tasub sealt korra läbi vaadata, inimesed tühjendavad oma keldritest välja päris palju kasutuskõlblike asju.

Ja lõpetuseks kui oled ise ära kolimas või kapikoristust tegemas ära unusta oma üleliigseid asju abivajajatele edasi anda.

Lisa kommentaar