Klaasist küpsetusvormi puhastamine

SAM_2363Nagu enamikes köökides leidub ka minu omas vähemalt üks kuumakindlast klaasist küpsetusvorm. Ning samuti nagu enamikes köökides on see vähemalt korra põhja kõrbenud. Või kui ei ole toimunud ühte konkreetset põhjakõrvemis sündmust siis on aegade jooksul servadele tekkinud pruunid kõrbenud pritsmed mis enam ära ei tule. Kõik kes on elujooksul klaasvormi põhja kõrvetanud teavad järgnevat. Kõigepealt paned sa ta nõudepesuvahendiga seisma alguses paariks tunniks siis paariks päevaks (või kuuks või aastaks) ning seejärel küürid kuni umbes 10% panni küljes olnud mustjas-pruunist ollusest on eemaldunud (sellele kulub umbes pool tundi). Võibolla võtad sa mingi hetk abiks metallpusa ja jätkad küürimist kuni natuke suurem kogus on eemaldunud (ning klaas osaliselt kriimustustega kaetud). Sealt edasi siis sõltuvalt su tolerantsus tasemest ja/või rahalistest võimalustest sa jätkad nõu kasutamist sellisena nagu ta on järgides loogikat, et „kui see ära ei tule siis see ka ei määri“ või ostad uue.

Suutsin suures messi ettevalmistamise hoos oma lasanje vormi täiesti põhjalikult ära kõrvetada. Proovisin kogu eelnevat „leota ja küüri“ rutiini mille tulemus oli ootuspärane. Õnneks olen ma tavaliselt liiga laisk, et küürimisega liiga palju aega kulutada ja hakkasin otsima-meenutama alternatiivseid vahendeid. Ilmselt mäletate lugu kus ma rääkisin malmpanni puhastamisest seebikiviga. Hakkasin mõtlema kas sama vahend võiks toimida ka klaasile. Kõik seebivalmistamise õpetused soovitavad kasutada klaasnõusid. Millest on üsna loogiline järeldada, et seebikivi klaasiga ei reageeri.

Peale mõningast interneti läbilugemist leidsin kaudseid viiteid mis mu arvamust kinnitasid kuid mitte ühtegi konkreetset õpetust. Õnneks ei ole tegemist raketiteadusega. Hankisin Rohelisest vihmavarjust karbi seebikivi.


Võtsin plastmassist pesukausi, valasin sinna külma(!) vee ning lisasin umbe kolmandiku seebikivi karbist. Segasin lahuse ettevaatlikult läbi ning panin ahjuvormi lahusesse. Katsin kausi kilekottiga ning jätsin üleöö seisma. Hommikuks võtsin panni välja, loputasin vee all ning tõmbasin korra nõudepesušvammi kareda poolega üle. Enamik mustust eemaldus pehmelt ja puhtalt nagu nõudepesuvahendi reklaamis. Paar väikest musta ja pruuni tükki jäid mis ei olnud lahti ligunenud (palun ärge küsige kuidas mul õnnestus see pann nii põhjalikult ära kõrvetada, ma ei taha sellest rääkida). Seega panin panni tagasi samasse lahusesse ning jätsin õhtuni seisma. Kuna selge oli, et meetod toimib panin lahusesse juurde ka väikesema panni. Peale 8h ligunemist oli väiksema panni nendest osadest mis vette ulatusid (kogu pann korraga tervenisti ei mahtunud).puhtad ilma igasuguse küürimiseta. Nagu nõiakunst. Viimase lihvina loputan mõlemad pannid üle äädika veega, et eemaldada seebikivi jäägid ja valmis. Tulemuseks on pannid mis näevad välja nagu uhiuued.

SAM_2408

Kokkuvõtteks võin öelda, et seebikivi kindlasti töötab kõrbenud klaasnõude puhastamiseks imeliselt.

Seebikivist ja selle ohutust kasutamisest
Seebikivi müüakse peamiselt öko- ja käsitöö poodides ja mesindusega tegelevates poodides. Samuti enamikes kohtades kus müüakse seebi tegemiseks vajalike materjale.

  • Seebikivi on tugevalt aluseline ja kanges lahusess söövitav.
  • Kasutamisel kanna alati kaitsekindaid ning tööta hästi ventileeritavas ruumis
  • Lahusta seebikivi ainult külma veega
  • Vala seebikivi vette mitte vastupidi. Seebikivi lisamisel külmale veele vesi soojeneb.
  • Hoia käepärast äädikat, kui peaksid seebikivi lahust kogemata kuhugi pritsima saad selle neutraliseerida pühkides selle ära äädikase lapiga (äädikas on happeline).
  • Seebikivi sobib metall ja klaas nõude puhastamiseks kuid ära kasuta seda mittenakkuva pinnaga nõudele (nagu teflon)
  • Hoia seebikivi kuivas õhu ja niiskuskindlalt suletud anumas ning eemal laste käeulatusest.

3 kommentaari “Klaasist küpsetusvormi puhastamine

  1. olen ka tefloni puhastamise üle natuke mõtisklenud ja lähemal ajal on plaanis ülejäänud kõrbenud asjad kodus ka käsile võtta. nende hulgas on üks defloniga leivavorm ja mõned silikonist vormid ning mul on mõlema kohta mõned ideed. Loodatavasti saan lähemate nädalate jooksul tulemusi raporteerida. See kõlab tõesti nii nagu ma ainult põhja kõrvetakski kodus asju aga mis teha, tegijal juhtub 😀

  2. Väga kasulik soovitus! Aitäh! 🙂 Aga oskad Sa öelda, millega teflonit sarnasest näiliselt igaveseks paakunud mustast, aga enam mitte määrivast kõrbejäägist puhtaks saab? Minu muffinipannid näevad välja, nagu kaevuri tööriistad.

Lisa kommentaar